Take a walk on the wild side

door Samantha Jonkers
14 Augustus 2020

Take a walk on the wild side

Een nieuwe collectie is in aantocht. En niet zomaar één! Aan deze collectie heb ik ruim een jaar gewerkt, want alles moest en zou perfect zijn. Misschien dat de collectie naam die ik gekozen heb dan ook een beetje mijn eigen moodswings van het afgelopen jaar weerspiegelt. Want jemig wat was het weer een bewogen periode.

Voor deze bijzondere, maar bovenal persoonlijke, collectie heb ik gekozen voor de passende naam UNLEASHED, wat betekent “ontketend” of wel vrijgelaten. Iets dat in zekere zin perfect de zoektocht naar mijn innerlijke ik reflecteert. Want wanneer je je “opgesloten” voelt is het een kwestie van jezelf (leren) bevrijden en je balans (her)vinden.

Die toch niet zo roze bril

Als je eerdere van mijn (persoonlijke) blogs hebt gelezen weet je inmiddels dat ik een behoorlijke carrière switch heb gemaakt. De opstart was een “roze bril” fase, maar zeker ook enorm tumultueus. In de afgelopen 2 jaren gingen positieve ervaringen hand in hand met de harde zijde van de (fashion) industrie. Die roze bril die ik een tijd lang op had werd in eerste instantie vervangen door oogkleppen, omdat ik niet altijd goed inzag welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het leven is een leerschool en voor mij waren de afgelopen jaren letterlijk “leren” wat deze carrière switch precies inhield. Ik heb geleerd dat je op onbekend terrein begeven “freaking hard” is. Je moet dingen als “zo heb ik het altijd gedaan” herzien en niet bang zijn om fouten te maken. Ik geloof dat ik in de afgelopen jaren vele nieuwe gezichtsuitdrukkingen bij mezelf heb ontdekt en woorden heb toegevoegd aan mijn reguliere vocabulaire, waaronder “oeps”, “shit”, “omg” en andere uitspraken die ik liever niet in een blog zet. In zekere zin hebben de diverse ervaringen mij “ontketend” en ben ik onderweg naar een vorm van acceptatie dat niet alles gelijk goed kunnen ook oke is. 

Zoals gezegd is deze collectie dus erg persoonlijk en wel om meer dan bovengenoemde reden.

Mijn liefde voor Zuid Afrika

Vele jaren geleden heb ik mezelf verloren in de schoonheid van Zuid Afrika. Tegelijkertijd heb ik mezelf op diezelfde plek in zekere zin ook weer hervonden. 

De oprecht- en openheid van de mensen daar raakte mij enorm. Zij hebben mij laten inzien dat het leven niet draait om status of bezittingen, maar juist om integriteit, liefde en jezelf durven te zijn. In al die weken dat ik daar heb mogen doorbrengen heb ik een rust gevonden waarvan ik het bestaan niet wist. De weken daar boden mij tijd om na te denken over het pad waar ik mij op bevond en of die wel de juiste was voor mij. Op dat moment werkte is dus nog in een totaal andere branche, waar ik emotioneel gezien redelijk in vast liep. Ik voelde me ondergewaardeerd en in conflict met mezelf.

Echte diepgaande vriendschappen heb ik nooit gekend. Ik liet mensen nooit echt toe in mijn emotie-wereld. (Dit heeft ook weer te maken met allerlei ervaringen waar ik nu verder niet op in wil gaan.) Toch heb ik mij in Zuid Afrika oprecht “geliefd” gevoeld. De warmte waarmee ik omringt werd, door zowel de mensen als de natuur, heeft letterlijke deurtjes in mijn hart geopend. Hierdoor vielen de puzzelstukjes op z’n plek en werden dingen opeens heel duidelijk. Dat was het moment dat ik niet alleen in mijn hoofd, maar ook in mijn hart de keuze kon maken om het roer om te gooien.

Vele uren heb ik doorgebracht in de prachtige natuur, tussen de wilde dieren die “zorgeloos” in vrijheid rondstruinden en onbekommerd genoten van hun natuurlijke habitat. Op dat moment kan je bijna niet bedenken dat op 12 uur vliegen de wereld heel anders in elkaar steekt.

Wat is jouw happy place?

Ik denk dat veel mensen wel een “happy place” hebben waar je met een diepe glimlach en een warm gevoel aan terug denkt. Nu weten jullie de mijne. (Mijn andere “happy places” zijn mijn favoriete bakery, de snackbar om de hoek, de keukentafel van mijn moeder incl. Indische rijsttafel, mijn heerlijke bed en de sportschool – al hoewel dat eigenlijk alleen vooraf is en nooit achteraf.) Geldt overigens voor alle hiervoor genoemde.

Het was voor mij dan ook een logische keus om een keer een collectie te ontwerpen die mij als persoon reflecteert en een ode brengt aan het land die mij enorm veel heeft geleerd. De liefde en oprechtheid van de mensen.  Maar zeker ook de dieren die mij hebben geleerd dat vrijheid in je eigen leefomgeving en voor de mensen van wie je houdt het vechten waard is.

UNLEASHED Collectie

Ik ben dan ook enorm trots om de nieuwe collectie aan je te mogen introduceren. UNLEASHED. De eerste 2 stijlen betreffen dieren die mij enorm inspireren en waar ik mij enorm in herken.

Allereerst de olifant: omdat die ondanks een dikke huid enorm gevoelig is. Ook zijn olifanten enorm intelligent, zorgzaam, hardwerkend en probleemoplossend. Ze hebben een enorm goed geheugen en leren hun hele leven lang.

Mijn tweede keuze was de slang: (Mijn associatie is wellicht anders dan hetgeen het als eerste bij jou oproept.) Een slang is enorm buigzaam maar deinst er niet voor terug zichzelf te verdedigen als ze zich bedreigd voelt. Een slang vervelt regelmatig en laat haar huid los voor het nieuwe. In feite “groeien” ze uit hun vel.

De UNLEASHED collectie bestaat dus uit items waarbij we gebruikt hebben gemaakt van stoffen met een olifanten- en slangenhuid structuur. Je kunt dus letterlijk in de huid van één van deze dieren kruipen. En hopelijk zal je je met het dragen van deze items net zo krachtig voelen als deze dieren vertegenwoordigen. Los van dit hele sentimentele blabla hoop ik natuurlijk dat je het ook gewoon heel mooi vindt.

Zelf kan ik er nog maar 1 ding over kwijt…. HELL YEAH I DID IT!!!

Ik ben heel benieuwd wat jij van de collectie vindt en ik zou je feedback erg waarderen. Laat je in de comments iets weten?

 

Reacties
Noah
19 Aug 2020
Toffe collectie met en mooie visie!
Laat een reactie achter
&C x REVIVE the story
door Samantha Jonkers
23 Juni 2021
Lees artikel
Take a walk on the wild side
door Samantha Jonkers
14 Augustus 2020
Lees artikel
De valkuilen en overwinningen van een start-up
door Samantha Jonkers
4 Februari 2020
Lees artikel
[powr-popup id="8b7d147b_1599661870"] [powr-chat id="deec9b49_1603108596"]
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »